VISSZA A FŐOLDALRA

GASZTRONÓMIA

DR DOBOS ANNÁVAL

A JAMIE OLIVER-KÖNYVEK
FORDÍTÓJÁVAL,

Dr. Dobos Anna ezúttal a téli hónapokra ajánl finomságokat. Narancsleves, Rácponty és Banános palacsinta, amelyek jól illenek az ünnepi asztalra.

NARANCSLEVES

Hozzávalók:
1 liter rostos narancslé,
fél csomag instant vaníliás pudingpor,
1 dl tejszín,
1 narancs,
pár szem mazsola, szegfűszeg, fahéj,
2 evőkanál brandy, porcukor




A narancslét ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, majd leszűrjük. A pudingport a tejszínnel és néhány kanálnyi lehűtött narancslével összeturmixoljuk, a maradék léhez keverjük.
A narancsot gerezdjeire szedve, majd tovább darabolva kisebb tálban a mazsolával elkeverjük és a brandyvel megöntözzük. Tálaláskor ebből teszünk minden tányérba, és erre merjük rá a meleg levest.

Rácponty

Hozzávalók:
2 db, egyenként legalább 30 - 30 dkg-os bőrös pontyfilé, lepikkelyezve
1 kg salátaburgonya
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db nagy érett paradicsom
15 dkg füstölt szalonna
1/2 liter sovány tejföl
2 diónyi vaj vagy margarin
2 kávéskanál köménymag
2 kávéskanál csípős fűszerpaprika




A megtisztított és karikára vágott burgonyát sós vízben előfőzzük félkeményre. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra szeleteljük. Felkarikázzuk a paradicsomot. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Egy megfelelő méretű tepsit kikenünk vajjal vagy margarinnal. A halfilék bőrös oldalát sűrűn beirdaljuk.

A filék mindkét oldalát megszórjuk sóval és paprikával, majd a vágatokba nyomkodjuk a szalonnacsíkokat és a fölszeletelt fokhagymát. A félig megfőtt krumplit szétterítjük a tepsiben, és meghintjük köménymaggal. Ráfektetjük a halfiléket (bőrös, beirdalt oldalukkal felfelé), beborítjuk a fölszeletelt hagymával, paradicsommal, és rászórjuk a maradék szalonnát. A tepsit lefedjük alufóliával, és 200 C-fokos előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Ekkor levesszük róla az alufóliát, ráöntjük a tejfölt és visszatesszük a sütőbe még 1/2 órára.

BANÁNOS PALACSINTA
- PANCAKE -

Hozzávalók:
15 dkg liszt,
1 banán,
1 db tojás,
3 dl tej,
1/2 kiskanál sütőpor,
4 ek. cukor,
csipet só,
olvasztott vaj




A tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját, a pépesre kevert banánnal, a cukorral és a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és csomómentesre kikeverjük. Óvatosan hozzáadjuk a fehérjehabot. A serpenyőt felmelegítjük, pár csepp olajjal kikenjük és 8-10 cm átmérőjű korongokat sütünk.












Címkék:

  vidéki élet     romantikus pihenés     levendulás     levendula fesztivál     levendulás lekvár     levendula olaj     levendulás szappan     vidéki kis ház     provanc-i sült burgonya     álommanó     tihanyi levendula     gyalogtúra     kerékpározás Tihanyban     Sajkod     Teázó az erdő mélyén     sajkodi horgásztanya     levendulás tea     levendulás sütemény     balatoni horgászat     túrázás     levendulás újság     szárított levendula