VISSZA A FŐOLDALRA

FEHÉR FAGYÖNGY

Az egyik legrégebben ismert növény, mely a lélek halhatatlanságát és a világ örökkévalóságát szimbolizálja. A fagyöngyöt a kelták szent növényként tartották számon. Olyannyira nagyra becsülték, hogy az ágait aranyozott sarlóval metszették le, hogy a rozsda ne befolyásolja a csodatévő erejét. A fagyöngy begyűjtéséhez szűzlányok tiszta, fehér vásznat tartottak a fa alá, abba gyűjtötték össze a fehér, gyöngyszerű bogyókat. A fagyöngy nevéhez többféle hagyomány is fűződik: hitték, hogy a bölcső fölé erősített fagyöngy megvédi az újszülöttet attól a gonosz tündértől, aki kicseréli az apróságokat; hitték, hogy a germán harcosokat sebezhetetlenné teszi; Szent Iván éjszakáján az a fiatal leány, aki egy fagyöngy ágat tett a párnája alá, megálmodta a jövendőbelijét. A hazánkban is ismert angolszász hagyomány szerint pedig a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek illik megcsókolniuk egymást. Ez a találkozás a szeretet és a megbocsátás jelképe.
A fehér fagyöngy (Viscum album) más fák ágain élősködő növény. Általában alma- körte- és nyárfákon fedezhetjük fel a gömb alakban függő fagyöngylabdákat. A tölgyfán is terem fagyöngy, ez a fakín, amely azonban sárga termésű, és nem gyógynövény. A fehér fagyöngy hatóanyagai a leveles vékony szárban találhatók, többek között flavonoidok, cseranyagok, kávésav, viszkotoxin, szaponin, acetilkolin, lektin. A fagyöngy felhasználása széleskörű, leginkább magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és a szívritmus szabályozására alkalmas.
A fagyöngy teát hideg áztatással készítjük: egy csapott evőkanálnyi szárított növényt leöntünk 2 dl hideg vízzel, és egy éjszakán át áztatjuk. Reggel leszűrjük, majd hidegen, vagy langyosra melegítve fogyaszthatjuk.

BIOTITOK GYÓGYTÉKA
8230 Balatonfüred, Kossuth utca 19.
Nyitva tartás:
hétfő-péntek: 9-17, szombat: 9-12
www.biotitok.hu és www.facebook.com/Biotitok
Érdeklődés, bejelentkezés: 20/595-3062 vagy személyesen az üzletben; info@biotitok.hu

A TÉL KÉT CSODANÖVÉNYE:
FEHÉR FAGYÖNGY ÉS
KÉKES KÖKÉNY

November-december tájékán már igen hűvös, télies az időjárás. Sokan leginkább ebben az időszakban kapnak kedvet egy kis teázáshoz. Valóban, a langyosan vagy akár melegen elkortyolgatott tea melengeti testünket-lelkünket. Habár télen nem jellemző a gyógynövények gyűjtése, azért van néhány olyan gyógynövény, mely valamilyen módon mégis a télhez köthető. A tél két csodás növénye a fehér fagyöngy és a kékes színű kökény. Olvasson tovább, ismerkedjen meg velük!

KÉKES KÖKÉNY

A kökény (Prunus spinosa) fehér virágai március-április tájékán a tavasz beköszöntét jelzik, ekkor lehet gyűjteni, a kék bogyókat pedig ősszel kell szedegetni, amikor a dér megcsípte. A kökény virága és termése tartalmazza az értékes hatóanyagokat: flavonoidokat, cseranyagokat, C-vitamint, pektint, cukrokat, almasavat. A kökényvirágból forrázással készített tea erőteljes vízhajtó, vér- és vesetisztító, hashajtó, de hólyagproblémák esetén is alkalmazható. A kökénybogyó hasmenés esetén jelenthet gyógyírt. A kékes színű bogyóból lekvárt, pálinkát, bort vagy likőrt is készíthetünk. Érdemes tehát megfogadni a gyermekversben olvasható tanácsot: „Beérett már a kökény, szedjük tele a kötényt…”

A gyógynövényekkel vagy a természetes, alternatív gyógymódokkal kapcsolatban felmerülő kérdései, gondolatai esetén keressen bizalommal! Szívesen segítek!

Kelemen Lívia
fitoterapeuta, tanár
Címkék:

  vidéki élet     romantikus pihenés     levendulás     levendula fesztivál     levendulás lekvár     levendula olaj     levendulás szappan     vidéki kis ház     provanc-i sült burgonya     álommanó     tihanyi levendula     gyalogtúra     kerékpározás Tihanyban     Sajkod     Teázó az erdő mélyén     sajkodi horgásztanya     levendulás tea     levendulás sütemény     balatoni horgászat     túrázás     levendulás újság     szárított levendula