VISSZA A FŐOLDALRA

A tavasz hírnöke: az illatos ibolya

Az idei telünk bizony hosszúra nyúlt és mindannyian vágyunk már a melengető napsütésre, a tavaszi kikeletre, a megújuló természet illataira. Az első előbújó virágok, mint a hóvirág, a hunyor, a krókusz vagy az illatos ibolya mind-mind a tavaszi hangulatot idézgetik. Az apró, lila színű ibolyát a tavasz hírnökének is nevezik. A kedves Olvasó is biztosan tartott már a kezében borostyángallérral körbefont ibolya csokrot. Emlékszem, már gyermekkoromban is milyen csodálattal merültem bele az ibolya illatába, egyszerű szépségébe. Ismerje meg Ön is közelebbről ezt a csöndesen megbújó, szerény külsejű virágot, az ibolyát!

Az ibolya mint gyógynövény

Kevesen tudják, hogy e szemet gyönyörködtető lilaság nemcsak egy szép tavaszi virág, hanem gyógynövény is. Az ibolyát az ókori görögök a termékenység szimbólumaként tartották számon, a rómaiak bort készítettek belőle, az angolok pedig az illatáért tisztelték. Az ibolya Európa egész területén elterjedt virág, az erdők gyakori lakója ez a lila – ritkán fehér – színű növény. Az ibolya gyökere, levele és virágja is gyógyhatású. A gyökér főzete különösen jó köptető, nyákoldó, idült légcső- és hörghurut, szamárköhögés, légzési nehézség esetén is alkalmazható. A főzet borogatás formájában gennyes sebek, kiütések, fekélyek esetén is bevethető. Mivel a gyökér kemény, ezért 3-5 percig főzni kell, a hatóanyagok így tudnak majd igazán érvényesülni. Az ibolya levele és virágja vértisztító, képes regenerálni a szervezetet. A tél után következő tavaszi időszakban a szervezetnek energiára van szüksége a tavaszi üzemmódra történő kapcsoláshoz. Ha a felgyorsult hétköznapokban ideges fejfájás, álmatlanság jelentkezne, ebben az esetben az ibolya citromfűvel társítva szépen orvosolhatja a problémát. Az ideges fejfájás csillapítására használható az ibolyaolaj is, ami könnyedén elkészíthető házilag. Íme a recept: egy befőttesüveget félig töltsön meg ibolyavirággal, majd öntse fel jó minőségű olívaolajjal, hogy ellepje a virágokat. 3 hétig, lehetőleg napos helyen érlelje az olajba beáztatott virágokat. Azt javaslom, naponta 1-2-szer rázza is össze a ke-veréket. Az érlelési idő letelte után szűrje le az olajat, és sötét üvegbe töltve tárolja. A természetes gyógymódok alkalmazása mellett sem árt egy kicsit lassítani is és odafigyelni a testünk jelzéseire, belső szükségleteinkre, vágyainkra.

A tavaszidéző ibolyavirág ételekben-italokban

Igen, az ibolya része lehet a virágkonyhának. A tavaszi friss, zöld salátánkat bátran feldobhatjuk, ha meghintjük a tetejét néhány lila ibolyavirággal. Nemcsak az íze lesz újdonság, hanem látványnak sem utolsó! A tavaszt felidézhetjük nyáron is, ha ibolyavirágos jégkockákkal hűsítjük magunkat. A jégkockatartó rekeszeibe helyezzen egy-egy, tavasszal frissen szedett virágot, öntse fel vízzel, majd fagyassza meg. A nyári forróságban igazán szemet gyönyörködtető, különleges élményben lehet majd része, amint az ibolyavirág szinte lebeg az italba helyezett jégkockában. Amennyiben kedveli az édességeket, akkor bizonyára felkelti az érdeklődését a kandírozott ibolya, amely Erzsébet királynénk kedvenc csemegéi közé számított. A kandírozott ibolyával tortákat, süteményeket díszíthetünk.

Az ibolya a szépség szolgálatában

A legenda szerint Cupido nyila egyszer egy apró ibolyát talált el, azóta az ibolya szerelem átadója. Az illatos ibolya kivonata a romantikus érzelmeken túl a friss, jól ápoltság érzetét is kelti és biztosítja. Az ibolya virágos bűvölete megtapasztalható a L’erbolario natúr kozmetikumok használatával, melyekben az ibolya mellett az árvácska kivonat is megtalálható, valamint a különféle tápláló olajak – többek között jojoba olaj, pamutolaj, olívaolaj – biztosítják a bőr valódi védelmét, táplálását. Bőre biztosan meghálálja, akár szappan, tusfürdő, testápoló, kézkrém, vagy parfüm formájában ölti magára az ibolya lágy, édeskés illatát.

Soha nem késő felfedezni az erdő rejtett szépségeit. A fák árnyékában csöndesen megbúvó ibolya szinte magához csalogatja a kíváncsi szemlélőt. Fedezze fel Ön is az ibolya elbűvölő szépségét és gyógyító hatásait! A gyógynövényekkel vagy a természetes, alternatív gyógymódokkal kapcsolatban felmerülő kérdései, gondolatai esetén keressen bizalommal! Szívesen segítek!

Kelemen Lívia

fitoterapeuta, tanár

Elérhetőségek:
Biotitok Gyógytéka
8230 Balatonfüred, Kossuth utca 19.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9-17, szombat: 9-12
www.biotitok.hu és www.facebook.com/Biotitok
Érdeklődés, bejelentkezés:
20/595-3062 vagy személyesen az üzletben; info@biotitok.hu
Címkék:

  vidéki élet     romantikus pihenés     levendulás     levendula fesztivál     levendulás lekvár     levendula olaj     levendulás szappan     vidéki kis ház     provanc-i sült burgonya     álommanó     tihanyi levendula     gyalogtúra     kerékpározás Tihanyban     Sajkod     Teázó az erdő mélyén     sajkodi horgásztanya     levendulás tea     levendulás sütemény     balatoni horgászat     túrázás     levendulás újság     szárított levendula